Black humor românesc (în loc de Black Friday)

09:08:00
       Nu traversa niciodată relaxat pe trecerea de pietoni, în speranța că prima mașină care îți va ieși in cale va încetini spre a-ți acorda prioritate. Circulă întodeauna prudent pe dungile albe! Nu uita că esti în România, iar convoiul de cloxoane este prea apăsător și debitul verbal din trafic prea mare pentru a mai da atenție și aparițiilor voastre clandestine din zonele marcate. Cum prind o bucată de carosabil liberă și nesemaforizată, calcă cu poftă pedala de accelerație, ca după o zi de post negru. Revenind însă, chiar dacă prima mașină a oprit, în mod cert cea de-a doua va fi mai insistentă, asigurându-se că nu dormi pe zebră.
        Vei știi că ești în România dacă faci echilibristică pe marginea străduțelor lăturalnice, printre mașinile parcate, deoarece trotuarele sunt prea înguste, iar clădirile își scutură cojoaca de tencuială, marca anilor 1900, la intervale prea scurte pentru a reuși să ajungi în capăt teafăr și nevătămat. Măcar le-au îmbulinat ca să ne așteptăm la o numărătoare cinstită. Ei bine, noi, pietonii, împărțim oricum frățește străzile cu șoferii, la fel cum ei își distribuie locurile de parcare de-a latul și de-a lungul spațiului pietonal.
        Dacă este necesar, dar absolut necesar, vital să ieșiți din casă în zilele ploioase, trebuie să aflați că și atunci, dar mai ales atunci rețeaua de canalizare funcționează în condiții optime și la fel de bine ca în restul anului. Astfel, mergeți doar pe mijlocul trotuarului. De o parte veți întâlni pereți compacți de apă care se desprind de pe șindrilele caselor sau ale blocurilor, iar de cealaltă, arcuri boțite și boltite de apă de baltă care țâșnesc din roțile mașinilor care gonesc nepăsătoare pe marginea șoselelor. Asta dacă nimeriți un trotuar mai lat, în caz contrar, cele două părți se cam confundă...
        Cu siguranță calculele și strategiile constructorilor, cât mai ales coordonarea la nivelul proiectelor urbane te-ar amuza. Până nu demult, se schimbau borduri ca șosetele, acum se asfaltează și re-asfaltează la fiecare ploaie de sezon, iar lucrările de schimbare a conductelor se fac imediat după, se sparge asfaltul proaspăt inaugurat, și se peticește ulterior pe unde este necesar.
        Dacă v-ați întrebat până acum de ce se inundă străzile din orașe atât de repede, răspunsul este chiar sub nasul vostru. Gurile de canal tronează la 10-20 de cm deasupra nivelului străzii, sau, și mai bine, au fost acoperite de tot cu două-trei straturi de asfalt nou-nouț.

de Cristian Alexe

Niciun comentariu:

Fara insulte, jigniri sau amenintari! Orice mesaj care nu se supune regulamentului va fi sters.

Un produs Blogger.