O sa ai probleme daca...sau cum sa nu mai spuneti copiilor tot felul de amenintari

O sa ai probleme daca...sau cum sa nu mai spuneti copiilor tot felul de amenintari


 

Ritmul haotic al vietii sau poate chiar rutina ne umbresc la un moment dat gandirea si desi parinti responsabili asa cum suntem, nu ne dam seama cat rau ne facem singuri. Apelam la metode rapide de a calma copilul si de a-l face sa urmeze ritmul nostru. Pana la un moment dat cand o astfel de practica se dovedeste a fi pacatoasa.

Nu ne dam seama cat de mult afecteaza un santaj sau o amenintare de genul: „o sa ai probleme daca nu vii cu mine acum acasa” sau „stai cuminte ca vine tati acum”. Din pacate se intampla destul de des astfel de scenarii. Cand adultii se grabesc, au urgente, cand nu tin cont de preferintele copiilor, cand nu isi gasesc timp, rabdare, energie sa explice copiilor cum si de ce sunt unele lucruri necesare. In schimb prefera sa grabeasca totul, sa puna la punct asa cum considera ei, pentru ca sunt adulti si stiu mai bine.

Sfatul specialistului: amenintarea unui copil nu il invata sa se bazeze pe propria sa judecata, ci pe cea a adultului.


Daca si tu te regasesti in una din urmatoarele situatii, prefera sa consulti un specialist. O recomandare este www.psihart.ro, pentru cei din capitala. Vei invata sa iti intelegi copilul si el pe tine, sa abordezi mai sanatos starile lui.

Iata si explicatia unor situatii pe care le cream fara sa ne dam seama:

  • Vine tati acasa si sa vezi tu ce patesti


Este echivalentul unei amenintari ce il face pe copil sa interprezente ca tatul este cel rau, personajul negativ care il pedepseste. Isi va dori eventual sa petreaca doar timp cu mama, caci ce-i drept este in instinctul nostru sa ne ferim de ceva rau. Este in mod clar una dintre acele replici pe care mamele nu ar trebui sa le foloseasca si este evident cazul celor care chiar au nevoie de tati in preajma pentru ca sunt pe cale sa piarda controlul unei situatii.

  • Nu ma face sa vin la tine


Copilul intelege ca va crea un disconfort mamei. Nu isi da insa seama de consecintele faptelor sale, de ceea ce tine de el si siguranta lui. Asadar replica mai corecta este de a explica ce se intampla, de ce nu este bine ce face, lasand copilul sa ia propriile decizii.

De ce recurgem la astfel de replici? Pentru ca este mai usor de controlat un copil energic, pentru ca inducem teama si potolim pentru moment un copil cu chef de joaca, pentru ca simtim ca nu este alta cale de a opri un comportament neadecvat sau pentru ca nu stim sa explicam ce anume se poate intampla, consecinte grave asupra sigurantei copilului.

In toata aceasta poveste uitam ca disciplina pozitiva si blanda este mai eficienta. Pare mai usor sa judecam, decat sa analizam o situatie, mai usor sa tipam in loc sa folosim ceva mai multe cuvinte pentru a explica o situatie. Nu te simti dezarmata, ci cauta ajutor specializat. Si tu vei dori ca cel mic sa fie mandru de tine pentru ca esti o super mama!

Niciun comentariu:

Fara insulte, jigniri sau amenintari! Orice mesaj care nu se supune regulamentului va fi sters.

Un produs Blogger.