Activitatea continua in fermele agricole - intretinerea culturilor iarna
Activitatea continua in fermele agricole - intretinerea culturilor iarna
Odata cu scaderea temperaturilor, incep si preocuparile agricultorilor vizavi de intretinerea culturilor horticole, de intretinerea corespunzatoare a acestora. Protectia de care au nevoie plantele contra bolilor diverse, a daunatorilor, a gerului trebuie sa corespunda cu anumite exigente. Culturile de legume, cele semincere sau tot ce presupune culturi cu consum extratimpuriu crescut vor fi mentinute asadar in anumite conditii.
Protectia culturilor horticole iarna
Pentru a putea face fata cu succes temperaturilor de iarna, chiar daca cresc in solarii si sere, plantele au nevoie de o atentie sporita. Spre exemplu in cazul cepii si a butasilor de varza, poate fi necesara rebilonarea. In special lucrurile sunt mai sensibile in cazul culturilor care ierneaza pe teren, unde ar fi necesara acoperirea lor cu folie de polietilena respectiv cu una perforata sau cu o prelata speciala. Gasesti astfel de articole in magazinul online Nuoricum.ro, dar si altele care te pot ajuta sa sustii sanatatea culturilor iarna. Te poti orienta dupa cele speciale care vor proteja plantele contra temperaturilor mici, dar si care vor realiza mulcirea solului.
Problema daunatorilor
In cazul acesteia, este necesar sa iei masuri care sa asigure protectia culturilor. Interesul este de a diminua populatiile de daunatori, chiar daca presupune scoaterea plantelor din sol cu tot cu radacini. Se va elimina riscul de a pagubi culturile cu boli, daunatori ca musca verde, musca cepei, a morcovului, nematoidul de asemenea.
Este o lucrare pe care ar trebui sa o realizeze neaparat cei care se ocupa de cresterea culturilor in sere si solarii. In cazul acestora si rotatia culturilor se va realiza mai greu, deci limitatea atacurilor prin aceasta metoda profilactica poate da roade.
Care sunt culturile cele mai predispuse la atacurile daunatorilor?
Pentru agricultori deja nu mai este o noutate daca culturile sunt atacate de diversi daunatori. Asta nu inseamna ca nu vor fi luate masurile corespunzatoare pentru a preveni, respectiv a diminua daunele. In cadrul solariilor, iata care sunt culturile cu risc ridicat sa fie atacate: tomate, castraveti, salata, fasole, patlagele, ardei, vinete. Vei recunoaste ca sunt afectate dupa simptomele pe care le prezinta, dar e vorba in principiu despre uscarea lor. Pot aparea si gale albe, pe radacina lor.
Se impune desfiintarea culturilor respective pentru a nu favoriza cresterea in rezistenta a daunatorilor, ceea ce ar duce la infestarea terenurilor. Daca larvele lor trec in stare de rezistenta si se inchisteaza, pot fi viabile pentru 4, 5 ani. Asadar, eliminarea plantelor care prezinta simptome de atac reprezinta o necesitate. Combaterea se poate realiza prin ardere, spre exemplu.
Deja in primavara, cand plantarea va fi reluata, culturile care folosesc rasad sanatos si viguros vor reprezenta o reusita. Deja nu vor mai prezenta problema daunatorilor, respectiv a agentilor patogeni diversi.
Desigur, se poate pune pe masa si varianta ce vizeaza tratamente fitosanitare. Despre acestea trebuie stiut ca se vor realiza preventiv, aplicarea lor fiind necesara atunci cand atacul a fost semnalat. Fiecare tratament trebuie administrat intocmai cu instructiunile de pe eticheta, pentru a elimina daunatorii, dar totodata fara efecte negative asupra culturilor.
Niciun comentariu:
Fara insulte, jigniri sau amenintari! Orice mesaj care nu se supune regulamentului va fi sters.