Reverenda si ce importanta are aceasta haina preoteasca

01:19:00


     Indiferent daca frecventezi sau nu mediul bisericesc, este un lucru evident ca preotii poarta anumite tipuri de haine. Una dintre acestea este numita reverenda. Asadar, astazi dezbatem acest subiect; descopera ce este si ce importanta are aceasta. 

     Reverenda sau clasica sutana
    Daca de reverenda nu ai auzit, atunci cu siguranta ca stii despre sutana. Aceasta haina mai poarta si denumirea de anteriu. Aceasta poate fi considerata o haina de baza; se poarta mai tot timpul, fiind simbolul smereniei impus in stilul vestimentar al preotilor. Este neagra, ca un soi de camasa lunga. Cand vine vorba de modul in care preotul slujeste, hainele liturgice vin peste aceasta, nicidecum nu este posibil ca reverenda sa fie costumatia specifica zilelor de slujire.
    Pentru o mai buna intelegere despre categoria de reverende preotesti se poate rezuma totul la ideea de haina cea de toate zilele. Un preot o poarta inca din ziua in care a fost hirotonisit. Atat timp cat va avea acest statut, reverenda trebuie purtata. Dogmele spun ca aceasta trebuie sa fie neagra, sa acopere corpul total, doar mainile si chipul sa fie la vedere. Si totul se refera la icoana smereniei.
Desigur, nu se poate spune ca harul pe care il are un preot sta sau nu in haina specifica. Aceasta este mai degraba modalitatea prin care preotul arata umila sa pozitie in randul stilului lumesc. Aici nu mai este despre celebra vorba ca “haina il face pe om”. Mai mult decat atat, trebuie mentionat ca aceasta haina de preot nu este o alegere intre variante. Cu alte cuvinte, un preot nu are de ales si nu are alta optiune afara de ea, cand vine vorba de vesmintele de zi cu zi. Micile exceptii se refera la haine clasice insa acestea trebuie sa fie tot negre, de preferat, si cat mai putin iesite in evidenta.
Istoria reverendei se refera la vremurile vechi, inca din timpul Bizantului. In acele timpuri, imbracamintea barbateasca era de genul hainelor lungi, camasi pana in pamant. Doar ca oamenii de rand nu aveau impus un anume cod vestimentar, astfel ca purtau orice culoare. Ca si atunci, preotii la acele vremuri purtau numai negru. Tot in semn de smerenie ca si acum, negrul era definitoriu pentru acestia. 

    Stiai ca?
   Reverenda poarta si calugarii, spre exemplu. Desi regula este una stricta si se considera a nu renunta la reverenda, preotii mai fac mici exceptii. Nu acelasi lucru se poate spune despre calugari.
Unii o denumesc uniforma. De fapt, stilul in sine de imbracaminte si de viata a unui preot se exprima foarte bine prin prezenta si definitia unei reverende. Deci gresit spus ca o uniforma este ceea ce inseamna o reverenda a preotului.
     Se poate realiza din diverse materiale, printre care stofa sau matase. Uneori, se pot alege si derivate ale culorilor inchise. Cu alte cuvinte, este adevarat ca negrul este alegerea clasica, insa se pot alege si cele de un albastru foarte inchis spre exemplu. De asemenea, in unele cazuri se alege optional si tiparul unei reverende cu broderia. Insa aceasta este subtila, minimala, intalnita la zona gulerului spre exemplu, la maneci sau in zona pieptului.

Niciun comentariu:

Fara insulte, jigniri sau amenintari! Orice mesaj care nu se supune regulamentului va fi sters.

Un produs Blogger.