"Terapia prin ras" cu Florentina Oprea

11:23:00
       Să începem cu începutul. Am aflat despre tine ÅŸi terapia prin râs prin intermediul emisiunii Feelynx de la Radio Lynx. Pentru început aÅŸ dori să te prezinÅ£i ÅŸi să ne spui câteva lucruri despre tine.

       Numele meu este  Florentina Oprea, ca formare sunt psiholog clinician. Mi-a plăcut întotdeauna să mă implic în activităţi care să mă îmbogăţească profesional ÅŸi personal, iar acum lucrez în trei locuri extrem de dragi mie: la Centrul de Dezvoltare Personală ÅŸi Relaxare ASTERI unde sunt Project Manager, la o ÅŸcoală particulară alături de un copil cu elemente din spectrul autist (în calitate de terapeut ÅŸi shadow) ÅŸi la AsociaÅ£ia Zâmbetul nu are vârstă, în cadrul căreia coordonez activităţile voluntarilor, pe două arii: cele dedicate copiilor ÅŸi persoanelor în vârstă. Pe lângă toate acestea, practic ÅŸi Laughter Yoga (Terapie prin râs), atât la centru cât ÅŸi în timpul liber.

      Când a luat naÅŸtere această "activitate" ÅŸi cât timp dedici acestei pasiuni?



       Laughter Yoga sau Terapia prin râs aÅŸa cum am tradus noi, a luat naÅŸtere în 1995 în India, la iniÅ£iativa medicului Madan Kataria. Fenomenul a luat amploare ÅŸi astăzi se practică în peste 70 de ţări.
Din 2011, laughter yoga există şi în România, când Roxana Badea s-a întors din Elveţia, de la cursul de acreditare cu Dr. Madan Kataria şi a fondat Laughter Yoga România.
       Alături de Roxana am început să îmi fac orele de practică, treptat am devenit co-trainer, iar mai apoi mi-am obÅ£inut acreditarea internaÅ£ională, devenind primul Laughter Yoga Leader din România. BineînÅ£eles, acest instrument mi-a schimbat viaÅ£a într-un mod pozitiv, aÅŸadar prin exerciÅ£iile de respiraÅ£ie ÅŸi râs pe care le fac zilnic, mă bucur de beneficiile: elimin stresul, mă relaxez ÅŸi îmi oxigenez organismul. Å¢in cel puÅ£in o sesiune pe lună din cele gratuite facilitate pentru oricine doreÅŸte să participe iar pentru anul viitor, pregătesc evenimente dedicate oamenilor.



   ÃŽn ce constă "terapia prin râs" ÅŸi care sunt beneficiile ei?

      Terapia prin râs este o combinaÅ£ie de exerciÅ£ii de râs ÅŸi respiraÅ£ie.
Ne folosim de râsul necondiÅ£ionat  ÅŸi tehnicile de respraÅ£ie din Yoga (pranayama). Râsul este stimulat printr-un exerciÅ£iu fizic într-un grup, păstrând contact vizual cu ceilalÅ£i participanÅ£i ÅŸi o atitudine vioaie – astfel, râsul devine autentic contagios. Conceptul de Laughter Yoga se bazează pe cercetări ÅŸtiinÅ£ifice conform cărora creierul nu poate diferenÅ£ia între râsul fals ÅŸi cel autentic – astfel încât ajungem să ne bucurăm atât de beneficii psihologice cât ÅŸi fiziologice – se măreÅŸte aportul de oxigen în corp. Un alt beneficiu este prevenirea apariÅ£iei bolilor prin întărirea sistemului imunitar, armonizarea vieÅ£ii, cu cât râdem mai mult, cu atât atragem mai mulÅ£i oameni potriviÅ£i în jurul nostru, râsul creează o stare mentală pozitivă care ne ajută să facem faţă situaÅ£iilor neplăcute din viaÅ£a noastră. Prin eliminarea de endorfine laughter yoga ne ajută să ne schimbăm starea în câteva minute.  

      Ce trebuie să facă oamenii să fie echilibraÅ£i ÅŸi să comunice bine cu ei înÅŸiÅŸi?

     Consider că pentru a putea reuÅŸi să fim echilibraÅ£i ÅŸi să comunicăm  cu noi inÅŸine trebuie să  ne dăm voie să  voie să fim din nou copii ÅŸi să trecem peste convingerile limitative care ne împiedică să ne iubim ÅŸi să ne preÅ£uim  propria persoană.

      Care este atmosfera în timpul orelor de terapie?

     ÃŽn timpul unei sesiuni de terapie prin râs atmosfera este una prietenoasă, caldă, se crează un cadru securizant unde toÅ£i  ne dăm voie să exersăm. DeÅŸi la începutul unei sesiuni râsul este unul simulat ÅŸi nu ne folosim de glume sau comedii, pe parcurs, acesta devine autentic iar atmosfera se destinde.

      Cum îi încurajaÅ£i pe oameni să vină la orele de terapie prin râs? Ce îi motivează să vină ÅŸi să revină?

    Fiind un instrument unic in România, oamenii vin în mare parte purtaÅ£i de curiozitate sau la recomandarea unui prieten care a participat ÅŸi s-a simÅ£it foarte bine. Oamenii  revin deoarece le-a plăcut ÅŸi au simÅ£it beneficiile atât în timpul sesiunii cât ÅŸi zilele următoare.

      Mai exact, ce trebuie să facă oamenii? "Râdem...Râdem, dar ce mai trebuie să facem?", s-ar întreba lumea. Sunt anumite exerciÅ£ii?, te rog să ne explici.

     Râdem, râdem, dar trebuie să ne ÅŸi miÅŸcăm sau să respirăm. Laughter Yoga este ca orice formă de cardio, are aceleaÅŸi beneficii, dar într-un timp mult mai scurt ÅŸi cu mai puÅ£in efort. ÃŽntr-o sesiune de LY aplaudăm pentru a stimula punctele de presopunctură care se află pe palme, facem exerciÅ£ii de râs: există mai bine de 200 de exerciÅ£ii de râs pe care le combinăm cu miÅŸcarea ÅŸi neapărat contactul vizual. De ce contact vizual? Pentru că în partea frontală a creierului se află neuronii oglindă, iar aceÅŸtia joacă un rol important în empatie. Adică, ei ne ajută ca râsul nostru să devină autentic ÅŸi contagios.

      Oamenii pot continua ÅŸi acasă ceea ce au început la orele de terapie? Ce le recomandaÅ£i să facă acasă?

     Sigur că da, oamenii pot continua acasă ceea ce s-a petrecut la o sesiune de terapie prin râs. Este recomandat să faci cel puÅ£in 5 minute de râs pe zi ÅŸi nu lăsat la voia întâmplării sau condiÅ£ionat de glume ÅŸi situaÅ£ii care să iÅ£i „gâdile” intelectul ci necondiÅ£ionat, combinat cu un exerciÅ£iu de respiraÅ£ie care să te ajute să elimini reziduurile ÅŸi astfel să devii mai relaxat. ÃŽn plus, laughter yoga ne ajută să reîncadrăm unele situaÅ£ii dificile. Oamenii  pot continua să facă acasă acest lucru pentru a-ÅŸi îmbunătăţi calitatea vieÅ£ii.

      Vreau să ne spui unde ne putem prezenta la orele de terapie prin râs urmat de toate datele de contact pe care le cosideri necesare.

     Sesiunile gratuite de Laughter Yoga - Terapie prin Râs sunt găzduite de Centrul de Dezvoltare Personala ÅŸi Relaxare ASTERI. InformaÅ£ii ÅŸi detalii găsesc pe www.laughteryoga.org ,www.laughteryoga.ro,  sau la e-mail: florentina@asteri.ro.

    Finalul îţi aparÅ£ine în totalitate. Transmite un mesaj celor care citesc aceste rânduri.

    Râsul este un dar extraordinar, este limbajul comun al copiilor ÅŸi al adulÅ£ilor, dizolvă barierele dintre oameni ÅŸi se spune că este distanÅ£a cea mai mică dintre doi oameni! Vă invit să vă alăturaÅ£i comunităţii Laughter Yoga România ÅŸi să vă daÅ£i voie să retrăiÅ£i emoÅ£ia copilăriei!

Interviu acordat de Florentina Oprea în cadrul revistei Orizonturi Literare - decembrie 2013

2 comentarii:

Fara insulte, jigniri sau amenintari! Orice mesaj care nu se supune regulamentului va fi sters.

Un produs Blogger.