Cum te protejezi la locul de munca?

Siguranta la locul de munca este unul din cele mai importante subiecte discutate in acest domeniu. Exista o multime de articole publicate in media privind acest aspect, chiar daca unii muncitori nu acorda prea mare importanta.

Este important de retinut ca ceea ce ni se intampla pe drumul spre munca, atat in intervalul orar de lucru cat si pe drumul de la munca spre casa se numeste accident de munca si atrage dupa sine anumite consecinte pentru firma angajatoare, de aceea este responsabilitatea noastra cat si a companiei de a ne proteja in privinta anumitor pericole.

In functie de domeniul de lucru in care activam, gradul de posibila accidentare poate fi mai mic sau mai mare. In timp ce unii angajati, in cel mai rau caz, se pot zgaria sau lovi, exista si opusul, unde unii muncitori pot plati cu viata pentru un moment de neatentie. In functie de aceste criterii, sunt intocmite reguli de protectie la locul de munca.

De ce trebuie sa tinem cont?


In primul rand, trebuie sa purtam echipamente de protectie pentru muncitori, acolo unde este cazul. Exemplu: muncitorii de pe santier.

In cazul in care lucram cu current electric, atunci trebuie sa purtam imbracaminte de protectie pentru muncitori la care se adauga incaltaminte din cauciuc si manusi, care nu permit trecerea curentului electric prin organism.

Exemplu de echipament in imaginea de mai jos:



 

Compania care vinde aceste echipamente detin certificarea Oeko-Tex Standard 100. Acesta este un sistem de certificare la nivel global pentru produsele textile fabricate din materiale evaluate ca fiind inofensive pentru sanatatea umana. Testarea este efectuata de 17 institute de testare care impreuna formează asociatia internaținala Oeko-Tex. Criteriile dupa care acestea sunt evaluate, sunt bazate pe cercetari recente si sunt actualizate in permanența.

Avand in vedere ca este vorba despre siguranta noastra si integralitatea noastra corporala nu este recomandat ca astfel de echipamente sa fie achizitionate din alte locuri unde acestea nu sunt prevazute cu certificat de calitate a produsului si unde nu sunt respectate anumite standard de protectie.

De-a lungul timpului am schimbat cateva joburi si, din fericire pentru mine, respectand regulile de protective si purtand echipamentul de lucru corespunzator, am fost ferit de incidente la locul de munca, insa am avut si cativa colegi mai putin norocosi care s-au crezut Zmei si nu droit sa respecte cateva reguli de siguranta, au lucrat fara echipament iar inevitabilul s-a produs. Acestia au fost implicati intr-un accident de munca si au avut parte de cazare premium la spital timp de cateva zile, plus un concediu medical.

Prioritatea magazinelor care comercializeaza echipamente de protectie este de a oferi produse de calitate capabile sa ne protejeze de eventualele pericole. Prioritatea noastra ar trebui sa fie purtarea acestor echipamente si lucrul sub atentie sporita, mai ales cand ne confruntam cu factori de pericol. Ignorarea avertismentelor si incalcarea regulilor de lucru poate duce la provocarea de rani sau deces.

Anual suntem instruiti la locul de munca cu privire la normele de siguranta si protectie a muncii si semnam intr-un carnet precum ca am luat la cunostinta informatiile prezentate. Acestea trebuie luate si in considerare si respectate, nu doar prezentate.

Regulile sunt facute pentru a fi respectate, nu incalcate. Daca ai intalnit o situatie in care angajatul a avut de suferit de pe urma nerespectarii regulilor de lucru sau daca acesta nu a purtat echipament de protective si a avut loc un accident de munca, te rog sa impartasesti povestea cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos.

Aveti grija de voi si de sanatatea voastra. OBLIGATORIU purtati echipamentele de protectie pe timpul programului de lucru, indiferent de situatie. Poate azi nu este greseala voastra, dar maine poate fi greseala colegului care va poate afecta.

Niciun comentariu:

Fara insulte, jigniri sau amenintari! Orice mesaj care nu se supune regulamentului va fi sters.

Un produs Blogger.