Un om de valoare este un om de succes

06:01:00



      ,,Nu căutaÅ£i să fiÅ£i oameni de succes, căutaÅ£i să fiÅ£i oameni de valoare !” . Această afirmaÅ£ie  nutreÅŸte, în miezul său, un sens profund, iar cei care-l vor percepe vor descoperi o nouă cale spre noi izbânzi.
Noi , tînăra generaţie, suntem destinatarii acestui mesaj electiv şi avem posibilitatea de a reflecta, făcând o alegere demnă şi corectă. Pentru a fi împăcaţi sufleteşte, trebuie să alegem între succes şi valoare. Ce este mai important, mai preţios, mai durabil ?...
Succesul înseamnă materialism, reuşită, izbândă, un rezultat favorabil, de exemplu, o carieră, un salariu de şase cifre, o casă cu trei etaje...Un serviciu sau o afacere, însă, nu ţine o viaţă, banii se pot pierde,averea se poate ruina şi, la sfârşit, tot ce contează e ...ce fel de om ai fost.
Succesul necesită investiÅ£ii, iar investiÅ£ia este un risc major.Odată cu creÅŸterea luisporeÅŸte ÅŸi capacitatea de câştig sau pierdere.Ca să fii un om de succes trebuie sa fii foarte atent la ceea ce-Å£i doreÅŸti, pentru că s-ar putea să se împlinească ...vorba aceea. ÃŽn  primul rând, trebuie să-Å£i planifici gândurile pe care le laÅŸi să deruleze în mintea ta, să ai o gândire pozitivă, fără urme de îndoială, să-Å£i impui că eÅŸti un om de succes, nu că vei deveni.
Adesea, însă, pentru a ajunge să aibă succes, oamenii folosesc orice mijloace, trădînd chiar ÅŸi valorile. ÃŽn goana spre succes omul calcă peste familie, dragoste, prieteni, tradiÅ£ii, obiceiuri, numai pentru a reuÅŸi. Din experienÅ£a acumulată zilnic, simt nevoia de a veni cu un exemplu argumentat.Multă lume e preocupată de ideea obÅ£inerii succesului. Acest fenomen e foarte răspândit ÅŸi printre femei. ÃŽn dorinÈ›a de a arăta cât de bune sunt ele în comparaÅ£ie cu bărbaÅ£ii, uită să rămână femei ÅŸi să-ÅŸi păstreze feminitatea. Pe când anume feminitatea le aduce cel mai mare succes. Trebuie să-Å£i menÅ£ii atenÅ£ia asupra acestei însuÈ™iri. Trebuie să ai grijă de ea, să o dezvolÅ£i, să o alimentezi. Mai ales că femeile, prin însăşi natura lor, pot face asta. Ele sunt născute cu această abilitate – de a crea confort ÅŸi armonie, de a emana dragoste, de a umple cu energie pozitivă spaÅ£iile ÅŸi de a o dărui oamenilor din jur. Asta înseamnă să fii feminină.
 Lăsate în umbră în această lume materialistă, valorile sunt principii morale, sau etice, pe care le considerăm utile ÅŸi importante, dar totuÅŸi, le lăsăm în declin. Drept model al unui om de valoare, pentru noi, tânăra generaÅ£ie, poate servi marele poet, Grigore Vieru.Simplitatea, modestia, cuminÅ£enia, cumsecădenia, dar ÅŸi onestitatea, curajul, patriotismul sunt calităţile care-l definesc pe acest geniu ca Om, Cetăţean, Poet.Dacă există o veÅŸnicie românească, această veÅŸnicie ar trebui să se numească Vieru, fiindcă ea ne cuprinde pe toÅ£i.
 S-a născut ,,în cel mai tînăr an cînd se iubeau părinÅ£ii săi” , a stat ,,niÅŸte ani închis în sine” ,  simÅ£ind lipsa  ,,tatălui îngropat în pămînt străin. Anul 1945”. A fost ,,un om al nemuririi, lumii astea nestrăin” ,un om plăpând cu suflet de copil care a trăit în limba română, ducând pe umerii săi firavi crucea neamului nostru spre un viitor mai bun.Visul său era de a ne uni prin cuvânt, prin bunătate ÅŸi iubire de aproape: ,,Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viaÈ›a întreagă am visat să trec Prutul”.
 A scris cu ardoare pentru cei mici ÅŸi mari, cred că nu este nici un copil ce nu a bîzîit cu ,,AlbinuÅ£a” sa  ÅŸi, la sigur, nu există nici un tînăr care nu a găsit inspiraÅ£ie în cuvîntul  Mamă - ,, dintre toate religiile, cea mai frumoasă este mama” .Vieru ÅŸi-a iubit mult mama, pentru el, Ea  se asemăna cu o icoană, mama însemna aerul, iar aerul insemna viaţă, deaceea a ÅŸi declarat cu dîrzenie ,, dacă n-ar fi iubirea m-aÅŸ teme de viaţă”. A iubit ÅŸi a redat frumosul, a descoperit dragostea adevărată fără  de care viaÅ£a nu ar avea sens ,, Ochii îs doi È™i-s triÈ™ti, d-apoi inima, singură...”.
A considerat limba română o comoară fără cheie, crezînd că întreaga natură a ostenit la zidirea Ei ,, pentru ea e bolta mai albastră, pentru ea ninsori se cern în spaÅ£ii, pentru ea puternici sunt CarpaÅ£ii...”. A spus, întotdeauna, ce gândeÅŸte, cine este ÅŸi cum este. A fost, întotdeauna, egal cu sine, aidoma „clipei» ÅŸi „izvorului».
   Åži-a numit Patria, Basarabia- ,,copil înfăşurat în sîrmă ghimpată” ÅŸi ÅŸi-a cheltuit viaÅ£a, dovedind dreptatea acestui prunc lipsit de ajutor.
Marele poet spunea: ,, în artă, ca ÅŸi în război, trebuie să mergi pe drumul tău ca să învingi”. ÃŽn viaţă e la fel. Nu  a avut armă mai puternică ca versul său ÅŸi aceasta e cea mai nobilă armă cu care poate cineva lupta. A încercat să atace prin cuvînt miÅŸeii care au vrut să-l facă să tacă ,,nu mi-aÅ£i spart cerul din fereastră odată cu geamul”. Vocea lui a fost auzită de către mulÅ£i, căci a ÅŸtiut să numească lucrurile astfel încît să-l audă  ÅŸi  ,,plin de floare pomul” deaceea a promis : ,,Åži din mormânt voi spune mulÅ£imii adevărul”.Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi“. Sensul epitafului său, l-a explicat în felul următor rudelor, elevilor ÅŸi consătenilor: „A fi simplu nu este o treabă uÅŸoară. A fi simplu înseamnă să mori câte puÅ£in în fiecare zi, în numele celor mulÅ£i, până când te preschimbi în iarbă, iar mai simplu ca iarba ce poate fi?!“
        Spiritul omenesc, creat de Dumnezeu parcă a dispărut ,sau s-ar fi ascuns de realitatea dură ce este creată de om. ÃŽnteleg lucrurile, ÅŸi ÅŸtiu că lumea ar trebui să fie mai altfel. Nu-i nevoie ca să fii om , trebuie să îndeplineÅŸti lucrurile fizice, ca să clădeÅŸti case mari ÅŸi frumoase, dar trebuie să clădeÅŸti în suflet,tot ce-i mai frumos, mai sfânt,tot ce ne-a dat Dumnezeu.Avem case mari, dar famiilii mai mici,mai multe accesorii, dar mai puÅ£in timp,mai multe funcÅ£ii, dar mai puÅ£ină minte, mai multe cunoÅŸtinte, dar mai puÅ£ină judecată ,ne-am multiplicat averile,dar ne-am redus valorile.Oamenii fug de cuvinte, de tot ce-i mai gingaÅŸ,de frumuseÅ£ea spirituală ÅŸi o aleg pe cea exterioară.
 ÃŽnsăşi  să fii om de succes trebuie să posezi atât valorile cât ÅŸi restul.

Profir Daniela
Colegiul Naţional de Comerţ al ASEM, or.Chişinău, Republica Moldova
Revista ,, Orizonturi literare


Niciun comentariu:

Fara insulte, jigniri sau amenintari! Orice mesaj care nu se supune regulamentului va fi sters.

Un produs Blogger.