Cum putem scapa de depresie?

Ce este depresia?


Despresia este reprezentata de o stare de tristete care persista pe o perioada indelungata de timp. Aceasta este urmata de sentimente de ingrijorare fara motiv, insomnie, plans, toleranta scazuta, cresterea/scaderea in greutate, sentiment de neajutorare, frica si stima de sine scazuta. In cele mai grave cazuri, aceasta poate fi urmata de ganduri despre moarte/suicid.

Am studiat Psihologia la facultate si pot spune ca inteleg simptomele unui pacient care sufera de depresie si care sunt cauzele care au provocat aceasta depresie.

Cauzele depresiei sunt multiple: in spatele acesteia se pot ascunde suferinte sau traume, esecuri pe plan personal cat si profesional, violentele, abuzurile, singuratatea s.a.m.d. Aceasta nu tine cont de varsta sau sex, doar ca statistic, depresia este mai des intalnita la femei decat la barbati.

Ce solutii exista?


In tratarea depresiei exista doar doua variante: tratamentul medicamentos si psihoterapia.

Tratamentul medicamentos este prescris de un psihiatru in urma unei consultatii si a unor analize si este bazat pe antidepresive. In cazuri mai usoare de depresie, pacientul apeleaza la psihoterapie pentru tratarea acestei probleme de sanatate.

Nu exista o reteta clara de tratate a depresiei deoarece aceasta se manifesta diferit de la pacient la pacient si are diverse cauze de pornire. Un exemplu clar l-am avut chiar anul acesta in zilele de Craciun cand au existat trei tentative de sinucidere in prima zi a Craciunului, persoane care sufera de depresie din pricina singuratatii. Desi unii poate se bucura de momentele de singuratate, atunci cand aceasta persista cativa ani la rand iar persoana in cauza sufera de lipsa de iubire, lipsa de atentie sau detine sentimente de abandon pe termen indelungat, aceasta poate suferi de depresie si poate duce in cele mai grave cazuri de manifestare, asa cum am enumerat mai sus, ganduri despre moarte/suicid, unii ajungand sa puna in practica aceste idei.

Daca cunosti o persoana care se afla in aceasta situatie, sa-i plangi de mila suferintei sale, nu este o solutie. Desi acest act arata devotamentul si prietenia, nu face altceva decat sa afunde persoana in cauza in problema pe care o are. Cel mai indicat este combatarea suferintei prin comunicare si sprijin moral. Arata-i ca ii esti aproape si il poti ajuta in problema pe care o are. Un al doilea pas, cel mai important, este sa il convingi sa mearga la cateva sedinte de psihoterapie pentru a se putea identifica cauza depresiei cat si gradul sau de complexitate. Daca problema nu poate fi remediata cu ajutorul unui psihoterapeut, pacientul va fi trimis catre un psihiatru pentru a i se prescrie tratament cu antidepresive, care poate fi urmata, depinde de caz, de sedinte de psihoterapie.

Cum trebuie sa ne comportam cu oamenii depresivi?


Dupa cum am spus in randurile de mai sus, sa le plangi de mila nu este o solutie, cum nu este o solutie nici un fel de comportament diferit sau special fata de ei nu reprezinta o solutie. Tocmai ca ei vor sa fie tratati ca niste oameni normali si sa te comporti cu ei ca si cum aceasta problema nu ar exista, dar in acelasi timp, sa fii prietenul indrumator al acestora si sa-i convingi sa renunte la orgoliu sau mandrie si sa paseasca pragul unui cabinet de psihoterapie.

Rezultatele tratarii depresiei nu se vad peste noapte ci in timp: de la cateva saptamani pana la cateva luni. Acest proces nu poate fi grabit, ci este in functie de gravitatea problemei cat si de nivelul de constientizare si implicare a pacientului in procesul de vindecare. Daca pacientul nu colaboreaza cu psihoterapeutul din primele sedinte, practic tot acest proces de vindecare se prelungeste.

Contact:

Tel.: 0746-287-101

 

Orar: Non stop

E-mail: office@doctor-psi.ro

Adresă: Str. Horea, Nr. 148A, Pianu de Jos.

 

 

Niciun comentariu:

Fara insulte, jigniri sau amenintari! Orice mesaj care nu se supune regulamentului va fi sters.

Un produs Blogger.