Se merita sa inchiriezi un apartament?

08:29:00
Nu trebuie sa ai cunostinte avansate in afaceri imobiliare ca sa iti dai seama ce se petrece in piata la ora actuala. Sunt foarte multi oamenii care nu mai reusesc sa isi achizitioneze o casa, o garsoniera sau un apartament din bani stransi la saltea. Suntem in perioada in care singura varianta o reprezinta Banca iar pentru casa cumparata, platesti 30 de ani.

Daca cumva esti singur si lucrezi pe un salariu minim/mediu pe economie si nu detii alte surse de venit, te sfatuiesc sa nu incerci varianta bancii. Va sfatuiesc ca inainte de a alege aceasta varianta, sa va asigurati ca detineti un venit stabil, o suma peste medie incasata lunar pentru a putea plati rata + utilitatile + a trai. Nimeni nu isi doreste sa ajunga in imposibilitate de plata a ratei deoarece, nu stiu daca stiti iar daca nu stiti, va spun eu: banca este proprietara imobilului pana la plata ultimei rate.

Privind din perspectiva unui tanar care abia a trecut pragul de 18 ani, care a terminal liceul si s-a inscris la facultate, posibilitatea de a achizitiona o locuinta prin intermediul bancii este zero. Spun acest lucru deoarece un tanar de 18-19 ani are zero experienta pe piata muncii iar salariul castigat nu poate depasi salariul mediu pe economie, insuficient pentru rata, utilitati si trai. In felul acesta ajungem la chirie.

Cat de costisitoare este chiria?


Costurile sunt diverse, in functie de ceea ce inchiriezi: garsoniera, apartament cu doua, trei sau patru camere. Aici adaugam si faptul ca spatiul poate fi inchiriat de una, doua sau mai multe persoane, asta daca doresti sa te ''combini'' la chirie impreuna cu alti colegi/colege de facultate. In felul acesta, costul chirie lunare se divizeaza la numarul de persoane, la fel si plata utilitatilor, ajungand sa platesti destul de putin.

NU ESTE AL TAU!


Este argumentul oferit de majoritatea oamenilor. Da, acel apartament in care stai cu chirie nu este al tau si nici nu va fi, dar nici nu te poti arunca la o rata de 30 de ani pentru o locuinta daca nu ai niste bani pusi la saltea si un background financiar permisiv.

Chiria este mai ieftina!


Zilele trecute am realizat o analiza a pietei si privind peste un site cu inchirieri apartamente Ploiesti, am putut observa cateva preturi maxime din piata pe care vi le poti oferi ca exemple.

Un apartament cu patru camere costa 400 euro, apartament care detine toate dotarile, mobilat si utilat modern. Daca acest apartament este inchiriat de patru studenti, chiria lunara este 100 euro/persoana + 100 lei/persoana media la utilitati. Un cost final este de 720 lei/luna pentru o persoana. Rata la banca pentru un apartament cu doua camere costa peste 1200 lei conform ultimului indice Robor.

Mai exista o parte buna in a sta cu chirie: atunci cand nu iti mai place locatia sau esti nevoit sa o schimbi, te poti muta intr-o alta locatie care te favorizeaza imediat, dar cum in Romania, locuitorii acestei tari tin neaparat sa fie proprietari, banca castiga teren in defavoarea chiriilor pe piata imobiliara. Astfel, chiriile raman, in mare parte, o varianta de durata limitata pentru studenti.

 

Niciun comentariu:

Fara insulte, jigniri sau amenintari! Orice mesaj care nu se supune regulamentului va fi sters.

Un produs Blogger.