Starea timpului prezent

09:16:00
Starea timpului prezent

            Timpul petrecut Ã®n copilărie, iarna în aer liber, era cu mult mai scurt decât în celelalte anotimpuri. La poala muntelui È™i-n marginea pădurii, după lăsarea înturnericul eram strânÈ™i ca È™i cu arcanul, forÈ›at. BuÈ™teni, un orășel de munte, până în '87. CirculaÈ›ia restricÈ›ionată, iar traficul pe străzile acelea mărginaÈ™e, inexistent; dar Mamaie se simÈ›ea mai liniÈ™tită, ÅŸtiindu-mă în casă decât pe sanie. Cine-a trăit timpurile acelea își aduce aminte că oferta tv era È™i ea limitată: programul începea la ora 8 seara È™i È›inea doar 2 ore. AÈ™a că ne făceam singure divertisment, în bucătărie. Un loc mic, cam de 3 pe 3, dar suficient cât să intre-o sobă Vesta, un dulap din cele cu vitrină, o ladă cu lemne, un pat È™i-o masă. Jucam rummy sau cărÈ›i până "ne furau nemÈ›ii" cum spunea ea când ni se făcea somn. ÃŽmpreună cu noi stătea mereu o voce de la radio: teatru radiofonic, emisiuni de orice fel sau È™tiri. Despre ce se vorbea nu-mi amintesc mai multe decât că era cu producÈ›ii la hectar.  Doar la auzul unora, Mamaie reacÈ›iona:
            - ÃŽn Biblie aÈ™a scrie: că va veni o vreme când oamenii n-or să se mai înÈ›eleagă unii cu alÈ›ii! Atunci va fi sfârÈ™itul lumii!
            ÃŽn zilele noastre, cu atâtea tragedii la activul omenirii, sună apocaliptic. Nu am o teorie despre sfârÈ™itul lumii, de fapt nu m-am gândit niciodată la aÈ™a ceva; mi s-a părut prea abstract ca să-mi fac o grija din asta. Spre ruÈ™inea mea n-am citit nici Biblia până acum, deÈ™i cred c-ar fi trebuit s-o fac măcar pentru culturală generală. Cu atât mai puÈ›in atunci, ce putea înÈ›elege un copil din predicÈ›iile ei? Poate nici ea nu È™tia exact lace se referă. Le luam ca pe niÈ™te adevăruri de necontestat, doar cei din jur o tratau cu respect, ca pe un fel de guru neînscăunat. Timpul a trecut È™i eu mi-am adus aminte tot mai des de vorbele ei despre mersul lumii; ca de multe altele, de altfel.
Nici până-n ziua de azi nu mi-am clarificat noÈ›iunea de "sfârÈ™it al lumii", nu È™tiu ce semne-ar trebui să fie È™i ce-ntorsătură ar lua lucrurile. Ce se întâmplă însă-n ultimii ani, È™irul tragediilor ce traversează vieÈ›i în colÈ›uri ale globului, îmi sun-a rău! Ca individ, după ce treci printr-o dramă È™i priveÈ™ti în urmă, încerci să-È›i explici cum ai fi putut evita È™i parcă asta te mai alină. Speri că È›i-ai învățat lecÈ›ia È™i-ntr-o situaÈ›ie similară vei È™ti ce ai de făcut. Nu face durerea mai uÈ™oară, dar speranÈ›a îți dă o perspectivă. ÃŽnsă când tragedia-i colectivă ...... raÈ›iunea lucrurilor dispare, durerea devine fără limite, imposibil de suportat! Realizăm că, de fapt, nu avem niciun control asupra a nimic È™i oricând, cineva poate decide asupra noastră irevocabil!
            Atentatele ce au loc de când s-a dat startul negru-n lume, ororile È™tiute È™i neÈ™tiute în numele-a diverse cauze, îmi par începutul unui sfârÈ™it. Nu È™tiu dac-al omenirii, dar umanitatea sigur e-n cădere liberă! Mai presus de religii, credinÈ›e È™i alte motive fabricate!
Recunosc că, oricât de sensibilă sunt, n-am suferit niciodată de empatie acută. M-au impresionat evenimente triste, drame, oriunde s-au petrecut, dar nu mi-au dat viaÈ›a peste cap. Dar citind È™tirea cu moartea umblând în Paris, m-am simÈ›it copleÈ™ită! Știam că lucurile sunt trecătoare-n viață; am înÈ›eles asta bine cu accidentul de maÈ™ină ce l-am avut: eram pe trecerea de pietoni când a intrat în mine din plin È™i m-a aruncat 7 m. Am fost apoi nevoită să-nvăț din nou să merg, exact ca-n filme, È›inându-mă de 2 bare paralele, coordonându-mi picioarele. Oricât de grea a fost recuperarea, mi-am zis chiar în acele clipe că, totuÈ™i, am fost norocoasă. Am avut È™ansa de-a fi întreagă È™i-a merge din nou ! Fizica nu mi-a plăcut niciodată, aÈ™a că n-am înÈ›eles nimic din forÈ›e de frecare È™i alte fenomene, oricât de aplicate le explica profu' ; cu atât mai puÈ›in din teoria relativității. Am început însă s-o-pătrund cu prilejul accidentului. Acum poÈ›i să fii, în câteva secunde nu! AÈ™a, pur È™i simplu, ieÈ™ind de la sala de fitness, mergând la un concert sau la un meci, cineva pe care nu-l cunoÈ™ti È™i cu care n-ai avut niciodată vreo legătură, îți poate schimba viaÈ›a definitiv! Azi am trăit revelaÈ›ia tuturor orelor de fizică din liceu: am înÈ›eles teoria relativității dintr-o È™tire!
            M-a copleÈ™it o neputință: viaÈ›a este fragilă! Trăim È™i suntem, mâine nu se poate È™ti! Cred doar că toată durerea asta-a omenirii, ar trebui să aibă È™i un alt efect asupra noastră: să ne-ngrijim mai mult de calitatea vieÈ›ii!  Pornind de la gândurile cărora le facem loc în minte, orgoliile mărunte pentru care ducem lupte inutile, până la gesturile simple, pe care le facem tot mai rar pentru plăcerea gestului, făr-a aÈ™tepta o recompensă. Văd pe afiÅŸele sau în reclame, oameni în diverse contexte, înconjuraÅ£i de prieteni, amici, rude ÅŸi toÅ£i râd, se simt bine. ÃŽn realitate, puÅ£ini sunt cei care mai trăiesc cu bucurie ÅŸi satisfacÅ£ie, aÅŸa cum trăiam în studenÅ£ie, Ã®ntâlnirea la o bere sau revederea cu un prieten. ÃŽn ritmul ăsta alert cu care rulăm zilnic, ne-am obiÅŸnuit cu cei dragi, să ne facă parte din viaţă, de parcă ni se cuvin. Orice-ar fi, sunt acolo! Trăim atât de pe fugă, că de multe ori, în BucureÅŸti, pe stradă,  Ã®mi vine să-i opresc pe oameni ÅŸi intreb:
           
            - Nu vă supăraÅ£i, către-ncotro vă grăbiÅ£i aÅŸa tare? AÅ£i aflat vestea că trăiÅ£i?

            Un eveniment tragic ne clatină dintr-o dată universul, are efect de vanish asupra multor certitudini. Realizăm că-n fapt nu suntem bine ancoraÈ›i, ci total descoperiÅ£i. La inventarul de moment apar doar oameni, locuri, stări, amintirea când am făcut bine ÅŸi ni s-a făcut, când am simÅ£it compasiune ÅŸi-am ajutat, când am zâmbit ÅŸi înÅ£eles pe cineva, când am lăsat de la noi ca să fie bine, regretul că n-am făcut sau spus ceva. ÃŽn esență, totul se reduce la o singură valoare: a zilelor care-au trecut È™i-a celor care vor veni. Să ne întoarcem, zic, la propriile vieÈ›i! Să le facem o recenzie È™i să-ne-oprim din a le mai trăi oricum! Să le facem să conteze cu prezenÈ›a celor dragi, cu bucurii simple ÅŸi mărunte, cu recunoÈ™tință ÅŸi compasiune, cu sufletul liber È™i mintea deschisă! Să le umplem cu orice altceva ne-ar face existenÈ›a o amintire de neuitat!


de Mazilu Maria

Niciun comentariu:

Fara insulte, jigniri sau amenintari! Orice mesaj care nu se supune regulamentului va fi sters.

Un produs Blogger.