Andrei si Andreea

 

Andrei si Andreea - de Ghiuzan Gabriel


Andrei se trezește, se uită frenetic prin apartament,pe fereastră,pe sub pat: Andreea nu-i aici. Își ia geaca de piele și iese în stradă cu trauseu spre restaurant. Ajunge la local,un spațiu mic decorat cu gusturi de țoapă și finețuri de mitocan. Îl întreabă pe patron,singurul care lucrează acolo, unde este pachetul.

-           Care pachet,dom’le? Ce îndrugi acolo?

-           Pachetul,domnule. V-am vorbit despre el săptămâna trecută.

-           Bă,tu eÈ™ti beat? Pleacă de-aici.

Patronul, un grăsan cu tricoul pătat de ulei, îl apucă puternic de braÈ› È™i-l cară afară. Se petrecuse ceva, Andrei înmărmuri, cum să nu È™tie patronul de pachet? Gânduri cât mai răzleÈ›e îi trec prin minte “ Poate Andreea l-a luat È™i a vorbit cu patronul să nu-mi zică nimic. Dar dacă Andreea nici n-a fost aici?”Inima începe să-i bată puternic È™i observă că gură îi este uscată. Odinioară, după o noapte de răsfăț È™i senzualitate în cârciuma de la colÈ›, venise casă È™i o găsi pe Andreea într-un maieu negru È™i chiloÈ›i de aceeaÈ™i culoare. Nu avea sutien. Ea se năpusti asupra lui È™i începuse să-È™i satisfacă pornirile sălbatice,urmase o noapte de voluptuozitate. Trezit ca din vis, își aminteÈ™te că aseară,împreună cu Andreea, fumase droguri, numai aÈ™a ca să-i facă pe plac È™i ca să fie apreciat de ea, o È›igară rulată duse la alta È™i tot aÈ™a. “Daca nu există nici un pachet? Doamne,ce-i cu mine? Mai bine mă car de-aici cât mai repede.”ÃŽÈ™i încălcase principiile,el nu mai puse gură pe o È›igară aromată niciodatăși simÈ›i cum È™arpele negru al amorului propriu rănit îl muÈ™că de suflet, însă Andrei nu-È™i exteriorizează angoasă față de ea, ci se taxează singur în cuvinte dure. Făcuse asta doar ca să se mai culce odată cu ea, să-i simtă ardoarea care-i stimulează fiecare celulă din corp, îmbinându-se cu ea pe culmile extazului. O iubeÈ™te mult, doar pentru ea, Andrei este doar un puÈ™tan care abia deschise ochii la lume,neexperimentat È™i naiv.

Ajunge acasă È™i se întinde în pat. Trec câteva ceasuri È™i Andreea încă nu a venit. ÃŽÈ™i verifică telefonul, nici un apel, nici un mesaj. S-a făcut deja seară È™i grijile îl macină. Deja își imaginează scenarii, dacă cumva este acostată de È›igani petrecareti”, sau poate e la altul. ÃŽntr-un ceas târziu, aude cum cineva încearcă clanÈ›a, e Andreea, se simte mirosul ,de Jägermeistercombinat cu Cola È™i de iarbă, până la Andrei. Este peste măsură de afumată, se citeÈ™te asta în ochii ei lăsaÈ›i È™i în lipsă ei de echilibru. Andrei rămâne mut ca un mormânt, îi este frică să-i reproÈ™eze È™i să o supere. Femeia se întinde pe canapea È™i adoarme instant. Grijile lui Andrei se amplifică “Unde a fost de a băut aÈ™a mult? Cred că a È™i fumat...Doamne-fereÈ™te, ce mă fac eu cu femeia asta?”ÃŽÈ™i aprinde o È›igară,stând pe balcon, contemplă asupra decadenÈ›ei în care a ajuns iubita lui. Suspiciunile de infidelitate se intensifică,soneria de mesaj primit se aude din geaca ei È™i Andrei ia telefonul “Ce faci, frumoaso, ai ajung bine? Te aÈ™tept È™i mâine seară la mine să ne “cuibarim” la încă un “film””. Aruncă telefonul È™i intră în delir. Nu È™tie dacă să plângă sau să se scufunde într-o furie incontrolabilă, în schimb, începe să râdă isteric cu gesturi frenetice. Se duce la baie, fără să È™tie de ce, îl apucă plânsul văzându-È™i propriul chip adânc tulburat. Uitându-se la propria sa reflecÈ›ie, vede doar o persoană slabă înrobită de patimă. Rămâne nedumerit: “Ce ar crede părinÈ›ii mei dacă ar vedea ce fac? Mă droghez pânăîn cea mai mizeră condiÈ›ie doar că să mă culc cu o față? Ce ar zice biata mea mamă, impovorata de muncă, despre mine? Ce ar zice tatăl meu dacă ar vedea cum mă las condus în lesă de o fustă?” SuferinÈ›a îi devine È™i mai apăsătoare amintindu-È™i că, după ce a fumat cu Andreea noaptea trecută, ea se ridicase de pe canapea È™i se culca singură în pat, lăsându-l pe puÈ™ti cu pasiunea neconsumată. SimÈ›i ghiarele tristeÈ›ii, sfâșiindu-i sufletul ca un lup după o pradă beteagă. CopleÈ™it de emoÈ›ii, Andrei se întinde pe gresie È™i plânge până la răsărit. Pe nesimÈ›ite, ochii îi se închid È™i adoarme.

La prânz se trezeÈ™te cu dureri de cap È™i pielea aspră, simÈ›i un fior de dezgust rememorând cele petrecute. Deschide uÈ™a băii È™i vede cum apartamentul său este iluminat cu o altă nuanÈ›a care aÈ™terne o atmosferă paÈ™nică, pătrunde în sufletul său o stare de liniÈ™te absolută. Se relaxează, tensiunea acumulată i se stinse. Spre surprinderea lui, Andreea pregătise micul-dejun È™i făcuse cafeaua. Stă că un copil inocent pe canapea È™i se uită la televizor, zarindu-l pe Andrei, îi zâmbeÈ™te larg È™i îl îmbrățiÈ™ează dragostos că un copil inocent, neÈ™tiutor de nemernicia vieÈ›ii. Fără să sufle o vorbă,îl priveÈ™te galeÈ™ È™i își strecuara palmă într-a lui. Mergând încet È™i lin, parcă plutea, dar cu o fineÈ›e specific feminină, îl conduce până la pat. Se întind amândoi È™i se privesc unul la altul în ochi. Andreea parcă aÈ™teaptă ceva, el deja visează la cele ce vor urma.  Andrei  încearcă să o sărute dar ea îi face un semn delicat să se oprească. Folosind cersaful, îl leagă pe puÈ™ti de pat. Dintr-un copil inocent se transformase într-o iubită înflăcărată, dar, fără să È™tie el, chipul ei disimulant ascunde un suflet putrezit. Uită de tot ce se întâmplase cu o seară înainte, captat de ceea ce vede. E copleÈ™it de emoÈ›ii,îi vrea trupul,îl vrea acum. Gânduri cât mai vulgare îi inundă mintea. Andreea îi sfâșie tricoul È™i îl descotoroseÈ™te de pantaloni. Patima trupească își atinge apogeul. Luă un cub de gheață care îl plimbă pe gâtul puÈ™tiului până pe piept,pe abdomen È™i , într-un final, pe pelvis. PuÈ™tiul fierbe de ardoare, se simte deja chinuit de jocurile ei perverse. Cubul de gheață rămâne în acelas loc preÈ› de câteva secunde, Andreea îl priveÈ™te pe puÈ™ti înlănÈ›uit de tentaÈ›ii,zâmbeÈ™te perfid. Femeia se apleacă încet È™i , lipindu-È™i buzele de pielea lui, înghite cubul de gheață, băiatul nu mai poate.

Andreea este un viciu, o femeie care imită un ideal, cu un chip candid care cucerește afecțiunea oricui ce se uită la ea; doar un om mojic ar avea intenții vulgare față de ea. Brunetă, cu ochii căprui și tenul ciocolatiu, întotdeauna captează atenție bărbaților oriunde merge. Știe foarte bine asta și profită de naivitatea celor care cad în capcana ei afrodisiaca. O fire capricioasă, greu de impresionat, ușor de plictisit. Încă tânără și dornică să experimenteze anii scurți de tinerețe cât de mult poate. În copilărie a fost privată de libertate, având părinți bogați dar autoritari, era măcinată de invidie în timp ce-și asculta prietenele vorbind despre petrecerile la care se duceau sau despre băieții fermecați de șarmul lor feminin. Tânjea după o picătură de libertate, acum are paharul plin și-l savurează fără rezerve. Cu un tată ocupat de afaceri și o mamă pătimașă alcoolului, nu primea atenția de care are nevoie un copil. Până și în ziua de azi are momente în care se simte nedorită, simțind acelas gol lăuntric încă din copilărie.

Andrei a cunoscut-o în liceu, o vedea în fiecare pauză,pe holul È™colii È™i devenise deosebit de interesat de ea. Aflase de la prietenii lui că e majoră, cu încă un an de liceu, iar el doar un proaspăt boboc. Se simÈ›ea inferior față de orice băiat de vârstă ei care o curta. TotuÈ™i sentimentele puÈ™tiului rămase la fel de înflăcărate. ÃŽncerca să se convingă singur că se chinuie de prisos, ea nici măcar nu È™tia că există È™i singura lui posibilitate era să o admire în secret. ÃŽn timpul orelor, se fâstâci numai gândindu-se la ea. Nu putea înÈ›elege nimic din ce predau profesorii,căci în mintea lui se derulau năluciri amoroase. ÃŽncerca să asculte muzică de pe telefon, dar simÈ›ea că orice ritmică È™i vers au fost concepute doar pentru ea. Un gând îl străfulgeră “Sunt înrobit de iubire”; pesimist,se resemnase.

Întinși în pat și pătrunși de sudoarea de după, contemplează la planuri de viitor. Andrei arată reticiente, cunoscând fierea Andreei, știe că ceea ce vorbesc ei este doar un capriciu pentru ea. Cuprins de lacuna melancoliei, realizează ,pentru prima dată, că ceea ce se petrece între ei este doar ceva de moment, doar o satisfacere a nevoilor efemere și nu poate zidi nimic temeinic cu ea. Totuși este înlănțuit de iubire oarbă, simțindu-i ecoul încă din adolescență. Cum ar putea să renunțe la o femeie ca ea? În văzul tututor, Andrei deține un trofeu de aur și asta îi satisface amorul propriu. Oare va mai întâlni o femeie de rangul ei sau va găsi tragerea de inimă în a se complace cu o femeie nedorită de mulți? Răscrucea de drumuri la care se află îl macină, simte că orice decizie ar lua are urmări nefericite. Se simte prost și are nevoie de mai multă certitudine. Femeia de care și-a legat ființa așa de tare ar fi liberă să-și găsească alt bărbat. Amintirile ei cu Andrei s-ar muta într-un colț obscur al minții, făcând loc la altele noi cu un alt bărbat. Întotdeauna a crezut că goliciunea trupului ei îi era exclusivă, îi este de neconceput să piardă până și acest privilegiu elementar. Altminteri, i-ar fi mai ușor ,însă aceste gânduri îl tulbură până în rărunchi. Într-un moment de conmplatie, îl străfulgera gândul de a-i luă viață, că nici un bărbat să nu se bucure de ea și astfel, după logică lui, s-ar emancipa. La început, acest gând era o refulare, dar simplitatea soluției s-a revelat ca o posibilitate. Până la urmă,reneagă orice fel de intenție neagră.

Își aprind amândoi câte o țigară și , stând în bucătărie, sorb din cafeaua proaspăt făcută. Andrei sta pe scaun doar în boxeri, ea stă rezemată de calorifer într-un tricou alb și larg, având chiloți negri. Discută fleacuri cu tematică cotidiană, precum ce a pățit vecinul lor, cu cine s-a maritatat celebritatea x sau câtă șpagă a luat primarul. Nu o mai înghite, începe să o privească ca o femeie oarecare, focul lăuntric care îl făcea să o privească ca pe o nestemată își pierde din intensitate. Îi privește cu dispreț orice gest de mângâiere specific feminin.Pe un ton zeflemitor, îl întreabă:

-           Èši-ai găsit altă față cumva? subtiindu-È™i vocea la ultimul cuvânt.

-           De ce mă întrebi asta?

-            Te văd cam îngândurat. Hai! Ce ai pe cap? Știu că îmi vei spune totul. Certitudinea cu care spune asta îl enervează la culmi. Tonalitatea ei nu afiÈ™a sentimentalism,ci posesiune.

-           Serios, calmează-te È™i vezi-È›i de treaba ta.

-           Hopa! Ai fost tot timpul ca un cățeluÈ™ după mine È™i acum ai prins curaj? Vrei să-È›i aduc aminte ce ai făcut anul trecut? Mă,te-ai pus în genunchi în mijlocul unei cafenele ca să-È›i ceri iertare. Acum eÈ™ti bărbat,nu?

Vocea femeii tremură, simte că își pierde controlul asupra propriei sale “jucarii”. Andrei este cât se poate de indignat de vorbele ei. ÃŽntr-adevăr,el a fost ca un prozelit din momentul în care a cunoscut-o. Niciodată nu-i mai vorbise aÈ™a,ca unui lacheu. ÃŽn sfârÈ™it,a demascat È™arpele cu chip de maică.

-           Eram un copil,nu pot să reneg că ceea ce am făcut nu a fost ruÈ™inos. Dar tu, scursură ce este, trebuie să măguleÈ™ti È™i să te joci cu mintea bărbaÈ›ilor doar că să te simÈ›i dorită? Ce fel de femeie eÈ™ti tu? Până È™i prostituatele mi se par mai simandicoase decât tine! Andrei face o pauză de câteva secunde È™i luă o gură de aer,simÈ›ind eliberarea purtată de cuvintele sale dure.

Andreea începe să tremure toată, nu din frica de a-l pierde pe Andrei, ci din neputință ei de a-l păstra sub influența ei.

-           Uite, ca să nu ne mai certăm,te rog, fă-È›i bagajele È™i pleacă. Nu mă interesează unde,doar nu mai vreau să văd cum faci umbră pământului.

Andrei scăpase din lanÈ›urile patimei, de vraja ei afrodisiaca. O priveÈ™te ca o meduză care împietreÈ™te raÈ›iunea bărbaÈ›ilor, lăsându-i pe seama simÈ›urilor înÈ™elătoare. “Urechea te minte È™i ochiul te-nseala... Ce-un secol ne zice,ceilalÈ›i o dezic” Ar vrea să întipărească proverbul asta în mintea oricărui bărbat care o întâlneÈ™te.

Apartamentul este gol,lipsit de viață. “ Unde este ea că să-i dea culoare?” Sentimentele lui de dor se îmbină cu cele de indignare, ca o fantezie interzisă cu substraturi nebănuite. ConÈ™tientizează necesitățile impuse de decizia lui. Sensibilitatea unei relaÈ›ii tinere este ocărâtă È™i mânjită de o astfel de femeie pe care mulÈ›i o privesc ca un trofeu de aur. Această superficialitate îi trezeÈ™te aversiune.

În timpul zilei, are clipe în care visează cu ochii deschiși, ai zice chiar că-i strălucesc, la speranța unei relații noi. Nu-și dorea o relație-pansament, ci o femeie pe care să o iubească și de care să fie iubit. O femeie cu care să clădească un viitor împreună, astfel îmbinându-și destinele, și cu care să formeze un întreb, făcând planuri pentru doi. Andreea a fost o dascala severă care l-a făcut să-și depășească propria condiție de băiat neexperimentat și naiv. După această experiență sufletească, Andrei a petrecut nopți albe analizând și asimilând tot ceea ce Andreea i-a oferit ca lecție. Și-a cultivat grădina,iar acum așteaptă.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Note explicative


Titlul “Andrei si Andreea” sugereaza banalitatea si compatibilitatea personajelor. De asemenea,acestia reflecta tipuri umane care pot fi intalnite oricand si oriunde. Pe parcursul actiunii este surprinsa transformarea personajului principal de la un adult tanar si naiv pana la ascensiunea acestuia la barbat experimentat in viclesugurile romantismului contemporan.

Aflata in antiteza, Andreea il completeaza pe Andrei prin firea ei opusa,astfel oferindu-i acestuia o perspectiva ampla asupra perfidiei care deseori invadeaza cadrul romantic.

Personajul principal reuseste sa cunoasca nonvalorile care impiedica dezvoltarea unei relatii durabile si sensibile cu sexul opus. Cu noile sale achizitii, aspira la o relatie apropiata de ideal.

Niciun comentariu:

Fara insulte, jigniri sau amenintari! Orice mesaj care nu se supune regulamentului va fi sters.

Un produs Blogger.