Ce sunt bedernitele bisericesti?

14:12:00
       Acest articol are ca tema bedernitele bisericesti. Inainte de a incepe sa va vorbesc despre acestea, trebuie sa va informez. Nu toata lumea stie ce sunt acelea "bedernite bisericesti", de aceea am sa va explic.
      Cuvantul provine din bulgarescul "nebedrinca" (bedro) care inseamna "femur", este un vesmant bisericesc in forma de sal pe care este imbrodata Invierea si este purtat doar de preotii care au anumite functii in ierarhia ecleziastica. (sursa: Dexonline.ro)
Cum fiecare are "echipamentul" lui in functie de meseria prestata, asa au si preotii aceste bedernite biserica. Acestea sunt vesminte sfinte cu insemne bisericesti purtate in timpul slujbelor oficiale de catre preoti. Culoarea acestora este unica: negru. Aceste vesminte nu se imprumuta, fiecare preot purtandu-si propriile vesminte. O slujba nu se poate sustine in haine civile, purtarea acestora fiind obligatorie.
Sunt un tip credincios si merg la Biserica frecvent. Faptul ca sunt prezent la slujba si ma rog, ma linisteste sufleteste. Simt totul ca pe o descarcare emotionala si de fiecare data cand plec de acolo, plec cu "bateriile" incarcate. De cele mai multe ori, vesmintele preotilor ajung sa fie admirate de persoanele prezente la slujba. Alaturi de aceste vesminte purtate, preotii mai poata insemnele bisericesti, Sf. Cruce fiind un obiect religios de nelipsit in orice moment.
Sunt crestin ortodox, stiu ca acest tip de vesminte bisericesti sunt purtate de preotii care slujesc aceasta religie, insa nu stiu sa ma pronunt in privinta altor religii si preotii care savarsesc slujbele oficiale. Practic, si ei au vesminte, doar ca arata altfel si se numesc altfel.
       Oamenii au posibilitatea sa-si cumpere bedernite bisericesti din magazinele de specialitate, doar ca acestea arata in proportie de 90% precum originalul si nu sunt sfintite. Folosirea acestora intr-un alt scop decat unul personal este interzis prin lege si poate fi pedepsit cu amenda pana la inchisoare. In acest caz, stim cu totii ca au existat intamplari cand anumiti oameni au achizitionat bedernite bisericesti si au inceput sa stranga fonduri pe strada pentru anumite constructii bisericesti, dar actiunea acestora s-a dovedit a fi o frauda iar acestia au fost inchisi. Sunt vesminte oficiale ce nu pot fi folosite decat in scopul pentru care au fost create, adica doar in Sf. Biserica de preotii oficiali pentru a sustine si oficializa slujba de duminica si slujbele din zilele declarate sfinte in calendarul bisericesc. Practic, acestea diferentiaza preotul de tarcomnic si de restul prezenti sub acelasi acoperis, in lacasul sfant al Domnului.
       Imi amintesc de perioada din copilarie cand mi-am dorit sa devin preot. Mi se parea fascinant ceea ce ei faceau iar in perioada liceului am activat timp de un an in corul bisericesc. Dupa ce am finalizat liceul, m-am reorientat, considerand psihologia un domeniu pe care doresc sa-l urmez, dorind sa ajut oamenii pe cat de mult posibil, lasand dorinta mea din copilarie sa se transforme in pasiune, sa continui sa merg la Biserica si din cand in cand, sa mai cant, din placere, in corul bisericesc.
Daca ai simtit si tu aceeasi chemare ca si mine, atunci stii mai bine decat orice simplu cititor despre ce vorbesc. Doamne Ajuta!

Niciun comentariu:

Fara insulte, jigniri sau amenintari! Orice mesaj care nu se supune regulamentului va fi sters.

Un produs Blogger.