Un om de valoare este un om de succes

,,Nu căutaţi să fiţi oameni de succes, căutaţi să fiţi oameni de valoare !” . Această afirmaţie  nutreşte, în miezul său, un sens profund, iar cei care-l vor percepe vor descoperi o nouă cale spre noi izbânzi.

Noi , tînăra generaţie, suntem destinatarii acestui mesaj electiv şi avem posibilitatea de a reflecta, făcând o alegere demnă şi corectă. Pentru a fi împăcaţi sufleteşte, trebuie să alegem între succes şi valoare. Ce este mai important, mai preţios, mai durabil ?...

Succesul înseamnă materialism, reuşită, izbândă, un rezultat favorabil, de exemplu, o carieră, un salariu de şase cifre, o casă cu trei etaje...Un serviciu sau o afacere, însă, nu ţine o viaţă, banii se pot pierde,averea se poate ruina şi, la sfârşit, tot ce contează e ...ce fel de om ai fost.

Succesul necesită investiţii, iar investiţia este un risc major.Odată cu creşterea luisporeşte şi capacitatea de câştig sau pierdere.Ca să fii un om de succes trebuie sa fii foarte atent la ceea ce-ţi doreşti, pentru că s-ar putea să se împlinească ...vorba aceea. În  primul rând, trebuie să-ţi planifici gândurile pe care le laşi să deruleze în mintea ta, să ai o gândire pozitivă, fără urme de îndoială, să-ţi impui că eşti un om de succes, nu că vei deveni.

Adesea, însă, pentru a ajunge să aibă succes, oamenii folosesc orice mijloace, trădînd chiar şi valorile. În goana spre succes omul calcă peste familie, dragoste, prieteni, tradiţii, obiceiuri, numai pentru a reuşi. Din experienţa acumulată zilnic, simt nevoia de a veni cu un exemplu argumentat.Multă lume e preocupată de ideea obţinerii succesului. Acest fenomen e foarte răspândit şi printre femei. În dorința de a arăta cât de bune sunt ele în comparaţie cu bărbaţii, uită să rămână femei şi să-şi păstreze feminitatea. Pe când anume feminitatea le aduce cel mai mare succes. Trebuie să-ţi menţii atenţia asupra acestei însușiri. Trebuie să ai grijă de ea, să o dezvolţi, să o alimentezi. Mai ales că femeile, prin însăşi natura lor, pot face asta. Ele sunt născute cu această abilitate – de a crea confort şi armonie, de a emana dragoste, de a umple cu energie pozitivă spaţiile şi de a o dărui oamenilor din jur. Asta înseamnă să fii feminină.

Lăsate în umbră în această lume materialistă, valorile sunt principii morale, sau etice, pe care le considerăm utile şi importante, dar totuşi, le lăsăm în declin. Drept model al unui om de valoare, pentru noi, tânăra generaţie, poate servi marele poet, Grigore Vieru.Simplitatea, modestia, cuminţenia, cumsecădenia, dar şi onestitatea, curajul, patriotismul sunt calităţile care-l definesc pe acest geniu ca Om, Cetăţean, Poet.Dacă există o veşnicie românească, această veşnicie ar trebui să se numească Vieru, fiindcă ea ne cuprinde pe toţi.

S-a născut ,,în cel mai tînăr an cînd se iubeau părinţii săi” , a stat ,,nişte ani închis în sine” ,  simţind lipsa  ,,tatălui îngropat în pămînt străin. Anul 1945”. A fost ,,un om al nemuririi, lumii astea nestrăin” ,un om plăpând cu suflet de copil care a trăit în limba română, ducând pe umerii săi firavi crucea neamului nostru spre un viitor mai bun.Visul său era de a ne uni prin cuvânt, prin bunătate şi iubire de aproape: ,,Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”.

A scris cu ardoare pentru cei mici şi mari, cred că nu este nici un copil ce nu a bîzîit cu ,,Albinuţa” sa  şi, la sigur, nu există nici un tînăr care nu a găsit inspiraţie în cuvîntul  Mamă - ,, dintre toate religiile, cea mai frumoasă este mama” .Vieru şi-a iubit mult mama, pentru el, Ea  se asemăna cu o icoană, mama însemna aerul, iar aerul insemna viaţă, deaceea a şi declarat cu dîrzenie ,, dacă n-ar fi iubirea m-aş teme de viaţă”. A iubit şi a redat frumosul, a descoperit dragostea adevărată fără  de care viaţa nu ar avea sens ,, Ochii îs doi și-s triști, d-apoi inima, singură...”.

A considerat limba română o comoară fără cheie, crezînd că întreaga natură a ostenit la zidirea Ei ,, pentru ea e bolta mai albastră, pentru ea ninsori se cern în spaţii, pentru ea puternici sunt Carpaţii...”. A spus, întotdeauna, ce gândeşte, cine este şi cum este. A fost, întotdeauna, egal cu sine, aidoma „clipei» şi „izvorului».

Şi-a numit Patria, Basarabia- ,,copil înfăşurat în sîrmă ghimpată” şi şi-a cheltuit viaţa, dovedind dreptatea acestui prunc lipsit de ajutor.

Marele poet spunea: ,, în artă, ca şi în război, trebuie să mergi pe drumul tău ca să învingi”. În viaţă e la fel. Nu  a avut armă mai puternică ca versul său şi aceasta e cea mai nobilă armă cu care poate cineva lupta. A încercat să atace prin cuvînt mişeii care au vrut să-l facă să tacă ,,nu mi-aţi spart cerul din fereastră odată cu geamul”. Vocea lui a fost auzită de către mulţi, căci a ştiut să numească lucrurile astfel încît să-l audă  şi  ,,plin de floare pomul” deaceea a promis : ,,Şi din mormânt voi spune mulţimii adevărul”.Sunt iarbă, mai simplu nu pot fi“. Sensul epitafului său, l-a explicat în felul următor rudelor, elevilor şi consătenilor: „A fi simplu nu este o treabă uşoară. A fi simplu înseamnă să mori câte puţin în fiecare zi, în numele celor mulţi, până când te preschimbi în iarbă, iar mai simplu ca iarba ce poate fi?!“

Spiritul omenesc, creat de Dumnezeu parcă a dispărut ,sau s-ar fi ascuns de realitatea dură ce este creată de om. Înteleg lucrurile, şi ştiu că lumea ar trebui să fie mai altfel. Nu-i nevoie ca să fii om , trebuie să îndeplineşti lucrurile fizice, ca să clădeşti case mari şi frumoase, dar trebuie să clădeşti în suflet,tot ce-i mai frumos, mai sfânt,tot ce ne-a dat Dumnezeu.Avem case mari, dar famiilii mai mici,mai multe accesorii, dar mai puţin timp,mai multe funcţii, dar mai puţină minte, mai multe cunoştinte, dar mai puţină judecată ,ne-am multiplicat averile,dar ne-am redus valorile.Oamenii fug de cuvinte, de tot ce-i mai gingaş,de frumuseţea spirituală şi o aleg pe cea exterioară.

Însăşi  să fii om de succes trebuie să posezi atât valorile cât şi restul.

 

Profir Daniela


Colegiul Naţional de Comerţ al ASEM, or.Chişinău, Republica Moldova


Revista ,, Orizonturi literare ”


 

Niciun comentariu:

Fara insulte, jigniri sau amenintari! Orice mesaj care nu se supune regulamentului va fi sters.

Un produs Blogger.