SCURT SONDAJ DE OPINIE VENIT IN SPRIJINUL ARTICOLULUI: Tradiţie românească sau afacere străină

09:03:00
Prezentele opinii şi comentarii au fost redactate pe tema proiectului minier de la Roşia Montană.

„În opinia mea, exploatarea minieră de la Roşia Montană ar trebui oprită. Cu toate că este o localitate cu tradiţie în arta mineritului, de peste 2000 ani, practicându-se mineritul excesiv (de aici şi numele „Roşia Montană”, deoarece aceasta a cauzat „înroşirea” apelor) acest proiect – prea ambiţios – de exploatare a aurului cu cianuri trebuie sistat, urmând ca mediul să fie conservat. În cazul în care proiectul va continua şi vom extrage aurul, acesta va reprezenta o sursa temporară de menţinere la un nivel rezonabil a economiei României, cu efecte negative majore asupra mediului.
       
Pe de altă parte, daca proiectul va fi suspendat, Roşia Montană va putea fi transformată într-o sursă de venit pe termen lung (cum ar fi exploatarea în domeniul turistic), astfel, menţinând economia la un anumit punct şi chiar depăşindu-l.
       
În concluzie, ţin să menţionez faptul că decizia luată acum pentru Roşia Montană va avea consecinţe care vor fi simţite pe termen lung”.

Bogdan


„Nu sunt de acord cu exploatarea minieră la Roşia Montană. În primul rând, oricâte măsuri de protecţie s-ar lua, mediul va fi afectat, poate chiar destul de rău, mai ales ca în ţara noastră normele nu se prea respectă. Exploatările cu cianuri au dus la efecte dezastruoase (de exemplu la Roşia Poieni). În al doilea rând, este vorba de o investiţie străină, din care ţara noastră, ca de obicei, probabil, nu o să se aleagă cu mai nimic”.

Teodor


“Nu sunt de acord cu proiectul Roşia Montană, deoarece, pe lângă riscul ce îl prezintă pentru mediul încojurător, investitia poate să nu dezvolte economia ţării pe cât s-ar dori.”

Alexandru


„<<Ce facem noi e şi pentru voi>>... la care eu, un simplu om dintr-atâţia, aş răspunde cu următorul enunţ: <<A fi sau a nu fi...>>. Bufon? Pungaş? De stânga, sau de dreapta? În sus sau în jos? Gold Corporation promite locuri de muncă, promite un ecosistem stabil.            
      
Românii vor să ţină zona departe de „ghearele” politicienilor şi a făţarnicilor. Iar eu? Eu sunt în mijlocul unui protest, al unei mişcări. Ce  ar trebui să cred? Ar trebui să cred că ecosistemul Terrei a trecut deja prin destule probleme cauzate de OAMENI ca să am încredere în locurile LOR de muncă, în capitalul LOR, că NOI ar trebui să fim lăsaţi să alegem cea mai bună cale de a atinge un anume ţel. Poate că nu avem nevoie de ţel, ci de o mobilizare. ..pozitivă.”

Mihnea


„Nu sunt de acord cu exploatarea cu cianuri la Roşia Montană. Cred că există şi alte metode de exploatare a aurului, fără efecte nocive asupra mediului. Şi ar mai fi ceva. Oare nu putem face exploatări fără o investiţie străină din care nu ne alegem cu nimic? Câteodată, mă gândesc că degeaba suntem o ţară bogată… nu ştim să valorificăm ce avem!”

Anonim


“În opinia mea, proiectul de exploatare de la Roşia Montană reprezinta un dezastru pentru mediu prin amploarea sa într-o zonă locuită. Deşi în urma acestui proiect, vor fi generate diferite beneficii economice semnificative pentru ţara noastră, acesta va cauza totodata o serie de efecte negative. De exemplu, o consecinţă a aplicării acestui proiect minier o constituie dispariţia unor munţi sau a unor vestigii arheologice de importanţă majoră pentru patrimoniul naţional.
       
În concluzie, consider că exploatarea de aur din Roşia Montană este o mare greşeală, întrucât, punând în balanţă costurile şi beneficiile acestei acţiuni, procentul de 8% din aurul exploatat care revine ţării noastre este mult prea mic în comparaţie cu daunele iremediabile aduse mediului înconjurător .”

Ramona



REALIZAT PRINTRE ELEVII DIN COLEGIUL NATIONAL “MIHAI VITEAZUL”

Niciun comentariu:

Fara insulte, jigniri sau amenintari! Orice mesaj care nu se supune regulamentului va fi sters.

Un produs Blogger.